Berichten
 
Plantsoen Zonneglans - ervóór
Afbeelding invoegen

 
14-10-2017 — Buurtplantdag
 
Eetbaar Boxtel organiseert in samenwerking met Gemeente Boxtel jaarlijks de Buurtplantdag. Dit jaar deden bewoners mee uit de wijken Zonnegolven en Hoogheem.
 
Aan de Zonneglans haalde de gemeente een klein plantsoen leeg en leverde compost en eetbare planten: appelboompjes en verschillende bessen- en frambozenstruikjes.
 
De buurtbewoners die de aanvraag deden, nemen de zorg voor dit nieuwe stukje op zich. "De natuur doet het meeste werk. Over een tijd zien we hier veel divers groen en voortaan kunnen we als buurt elk jaar genieten van de oogst."
 


Plantsoen Zonneglans - erná
Afbeelding invoegen 
 

Duurzaamheidsprijs voor Dommelbimd
Uitreiking van de Duurzaamheidsprijs 2015. Foto: Brabants Centrum, bij artikel Duurzaamheidsprijs voor Dommelbimd

17-08-2017 — Uitreiking Duurzaamheidsprijzen 2017

Op dinsdagavond 10 oktober a.s. reikt Lokale Agenda 21 drie duurzaamheidsprijzen uit voor Boxtelse duurzame acties. Dit jaar is er een Duurzaamheidsprijs van € 500,-, een tweede prijs van €300,- en een derde prijs van €200,- te winnen. Ook kan het publiek op de duurzame avond een publieksprijs door middel van een stemming toewijzen. De publieksprijs kan op hetzelfde project vallen als al door de jury geselecteerd.   
De prijzen worden uitgereikt op de feestelijke duurzame avond van 10 oktober 2017 in De Rots.
 
Het complete bericht met informatie over de voorwaarden van deelname is te lezen op de site van de gemeente: lees meer.


12-juni-2017 — Geslaagde presentatie plan voor voedselbos  
 
Op vrijdag 9 juni presenteerden studenten Rens van Leijden en Robin Terlouw hun inrichtingsplan voor een voedselbos op De Kleine Aarde. Zij maakten dit plan als afstudeeropdracht voor hun opleiding Eco & Wildlife van Helicon Geldermalsen. Onder belangstelling van diverse genodigden lichtten zij hun natuurinventarisaties en plan voor het voedselbos toe in het bezoekerscentrum en de schapenwei waar het bos gepland is. Samen met de aanwezigen werden daar de eerste contouren gemarkeerd door kruiwagens vol brandnetels te plukken en een educatiepad door het geplande voedselbos te maaien. Een geslaagde presentatie, zeker ook omdat Rens en Robin hiermee hun opleiding succesvol afrondden.   

  Afbeelding invoegen
Vanuit het KAN zijn wij met ’t Collectief overeengekomen dat wij het gebied vijver/schapenwei en een dierenhuisje adopteren. Dit gebied willen we als vereniging beheren, met behoud en uitbreiding van de biodiversiteit. Via een voedselbos, dat een grote variatie aan bomen, struiken en eetbare planten kent, kunnen we hier een belangrijke impuls aan geven. Ook kunnen we laten zien hoe natuurontwikkeling en voedselteelt samen kunnen gaan. Het voedselbos en de aangrenzende vijver bieden bovendien allerlei mogelijkheden voor natuur- en milieueducatie, waarmee we vanuit ons netwerk aan de slag willen. Interesse om mee te doen? Kijk bij: Voedselbos op DKA. 
en Educatie voor jong & oud  
 

Afbeelding invoegen  
10-mei-2017 — 'Kort over lang geleden'
Mini-memoires van Jan Juffermans nu als e-boek verkrijgbaar
 
Tijdens een verblijf in Italië schreef Jan Juffermans vorig jaar een groot deel van zijn memoires. Hij hield het allemaal kort, vandaar ook de titel van het boekje: ‘Kort over lang geleden – Mijn mini-memoires op een kleine Aarde’. Nu het grootste deel van de gedrukte oplage zijn bestemming heeft bereikt is voor belangstellenden de e-boek-versie beschikbaar gekomen. Ze zijn gratis en men kan een exemplaar aanvragen via jan.juffermans@voetafdruk.eu. Aan wie er toch wat voor wil geven vraagt Jan een gift over te maken aan het KAN, voor het werk dat we doen om het gedachtegoed van De Kleine Aarde te bewaren en op diverse manieren te presenteren en verder uit te dragen.
 
In 36 pagina’s  is zijn levensloop beschreven en geïllustreerd. Natuurlijk komt zijn lange periode op De Kleine Aarde – tot juni 2010 – uitvoerig aan de orde. Aanvankelijk werkte Jan Juffermans vooral als grafisch ontwerper en uitgever, maar op De Kleine Aarde werd hij meer de schrijver van vele artikelen, boeken, brochures en andere uitgaven; zie de bibliografie op zijn nieuwe site www.janjuffermans.nl. Tot op de dag van vandaag is hij zowel landelijk als lokaal actief en geeft nog altijd lezingen over duurzaamheid en het belang van de Mondiale Voetafdruk.   
 

07-mei-2017 — Uitnodiging: Bomen over bomen!
 
Heb je een hart voor bomen? Woensdag 10 mei a.s. om 15.00 uur is er een openbare bijeenkomst op de plek van de gekapte witte kastanje bij restaurant de Rechter. Er komt een korte toelichting ‘Buchestelle’ met een drankje, vervolgens Bomen over bomen: 
 
Wie was er eerst, de boom of het huis? Bomen of zonne-energie? Wat is hittestress? Welke bomen zijn ziek en zijn ze nog te genezen? En hoe vrolijk worden we van bomen? Zuurstofproductie, fijnstofopname en ook nog fruit! Erger je je aan de blaadjes, de wortels? Zijn er onveilige situaties? Heeft een boom waarde? Een grote boom kappen en hoe compenseren? Krijgt Boxtel een Tiny forest?
 
Met medewerking van restaurant de Rechter, Bomen Brigade Boxtel, Transitie Boxtel, Boomstichting en gemeente Boxtel.
Diezelfde dag start om 11.00 uur de plant van de Rode beuk. Meer is ook te lezen op de site van de gemeente: Nieuwe boom bij De Rechter.
 
Afbeelding invoegen
Foto: Brabants Centrum, bij artikel Kastanjeboom blijft behouden.
Zie ook Brabants Centrum: Monumentale kastanje verdwijnt tóch.
 

Afbeelding invoegen
 
04-apr-2017 — Transitie Boxtel benoemt 2de klimaatburgermeerster van NL

Onze burgemeester Mark Buijs is vandaag benoemd tot klimaatburgemeester, op uitnodiging van Transitie Boxtel. Hij kreeg bij zijn benoeming een speciale Klimaatketen en gaf toen aan op informele manier mee te willen werken om het bewustzijn over het klimaat te vergroten. Mark Buijs: "Al in 1972 zijn we begonnen met het eerste duurzaamheidscentrum van Nederland. De Kleine Aarde leerde ons hoe iedereen gemakkelijk een duurzaam leven kan leiden, eenvoudigweg door de invoering van duurzame ideeën in de praktijk. We hebben ook de eerste energieneutrale wijk in Nederland en nemen deel aan de nationale discussie over schaliegas. We waren de eerste gemeente in Europa die zich ‘fossiel vrij’ verklaarde en we zullen volledig energieneutraal zijn in 2030.” Lees het hele artikel op de website van de gemeente.
 

25-mrt-2017 — Opschonen rondom De Kleine Aarde

Dierenclub Boxtel, lid van het KAN, deed vandaag mee met de Landelijke Opschoondag. De gemeente voorzag ze van hesjes, knijpers en zakken. 
De kinderen visten maar liefst 4 vuilniszakken afval uit de sloot aan de Munselse Hoeve. Aardige buurman Maarten kwam ze belonen met snoep en hielp ook een handje mee.
Het was voornamelijk ingewaaid straatvuil afkomstig van bouwwerkzaamheden, aangevuld met blikjes van langsfietsers. Hopelijk blijft het nu weer wat schoner.
Het waterleven is er blij mee!

 
Afbeelding invoegen
 

Afbeelding invoegen   22-mrt-2017 — Start inrichtingsplan natuurpark op De Kleine Aarde

Afgelopen maandag is de stage van Robin en Rens begonnen, twee enthousiaste leerlingen van Helicon Geldermalsen van de opleiding Eco & Wildlife. Ze lopen 2 maanden stage bij het KAN op De Kleine Aarde. Voor hun examenopdracht gaan ze een beheer- en inrichtingsplan schrijven voor een deel van het park. Ze starten met een inventarisatie van de eetbare bomen en planten op De Kleine Aarde: wat staat waar, kan dit worden uitgebreid? Deze eetbare 'route' kan straks worden ingezet voor educatie via het Gilde van Natuur- en Milieueducatie. Ook bekijken ze de verbinding van het groen op de totale terrein en rondom De Kleine Aarde en onderzoeken ze de mogelijkheden voor het aanleggen van een voedselbos.
 

21-mrt-2017 — Opnames op De Kleine Aarde 

Dierenclub Nederland, ook lid van het KAN, heeft deze week een filmpje uitgebracht met leuke opnames van dierenlessen op De Kleine Aarde. Het is ook te zien op Facebook, je steunt ze met je Like!
 
 
Afbeelding invoegen  
 
17-mrt-2017 — We zijn nu een erkend leerbedrijf

Het Kleine Aarde Netwerk heeft sinds deze week de erkennig als leerbedrijf. Dit geeft leden van het KAN de gelegenheid om nu ook met MBO-studenten samen te werken. Meer informatie over samenwerking met MBO en HBO komt op deze site te staan.

 

17-feb-2017 — Inloopmiddag op De Kleine Aarde

Had je het al vernomen? Vandaag tussen 16.00 en 19.00 uur is er een 'inloopmiddag' bij het bezoekerscentrum op De Kleine Aarde. 
't Collectief (Heijmans, Helicon, Maris Projects, SintLucas, Summa College, Waterschap De Dommel, Woonstichting St. Joseph), Gemeente Boxtel en de partners van 't Collectief informeren de bezoekers over de nieuwe plannen voor De Kleine Aarde.
Wij zijn er dus ook. Als bestuur van het Kleine Aarde Netwerk kunnen we je vertellen waar we als vereniging op De Kleine Aarde mee aan de slag gaan. We hopen je vanmiddag te spreken!
  Afbeelding invoegen